Opgeleverd

Steltse Dijkgaarden – Nieuwbouw Nijmegen

Aan de zuidkant van het gemoedelijke dorp Lent, inmiddels onderdeel van Waalsprong, is een bijzondere woonwijk tot stand gekomen, De Stelt Zuid. Steltse Dijkgaarden is een deelproject van De Stelt-Zuid en is inmiddels geheel opgeleverd en bewoond. Op deze bijzondere plek in Nijmegen ruik je de bloesembomen, hoor je de Waal stromen en zie je de Stevenskerk in het centrum van Nijmegen aan de horizon.

In het hart van de wijk is een bloesem- en fruitboomgaard met speelplekken aangelegd die onderhouden wordt door de bewoners die om de boomgaard heen in schuurwoningen wonen. Aan de rand van de wijk lopen de fraaie dijkwoningen over in het struingebied van de rivier. Met uitzicht over de binnenstad van Nijmegen vormt deze wijk in Waalsprong een unieke setting.

image alt

Dijkwoningen

In Steltse Dijkgaarden heeft BPD samen met aannemer Reinbouw 12 ruime dijkwoningen met uitzicht over de groen beboste stuwwal, Spiegelwaal, Waal én de Nijmeegse binnenstad. De hoogteverschillen die het dijkgebied kent, komen ook terug in de tuinen en de overgang naar het struingebied van de rivier. Vanaf het terras van de Dijkwoning loop je zo richting de oevers van de Waal. Hier ervaar je wonen aan de rivier ten volle. De woningen hebben een moderne uitstraling gekregen en zijn opgebouwd uit natuurlijke elementen die naadloos aansluiten bij de prachtige omgeving.

image alt

Schuurwoningen

De groene publieke ruimte die Steltse Dijkgaarden zo uniek maakt is een verlengstuk van de 19 schuurwoningen en de aangrenzende tuinen. Hier ervaar je de natuur als je tuin en je tuin als de natuur. Samen met buurtgenoten is het er heerlijk genieten van het buiten zijn. De bewoners rondom de boomgaard zijn nauw betrokken bij het beheer en onderhoud van het landschap en de bomen in de boomgaard. Samen met de andere buurtbewoners wordt gewerkt aan (en de uitvoering van) het beheerplan van de wijk. Uiteraard met ondersteuning van professionals, bijvoorbeeld door een snoeicursus of het gebruik van specialistisch gereedschap.

image alt

Samen meedoen in het groen

In de Stelt-Zuid wordt letterlijk gewoond in het landschap. Dat heeft zo zijn voordelen. Hier ervaar je rust en ruimte, de nieuwe bewoners lopen zo vanuit de woning het landschap in. Het onderhoud van dit landschap wordt gezamenlijk opgepakt en uitgevoerd door de nieuwe bewoners.

image alt

Comfortabel en duurzaam

Wonen in Steltse Dijkgaarden betekent puur en fris wonen. Geen ‘erfenis’ van de vorige bewoners én jarenlang geen omkijken naar het onderhoud. Met daarbij de ruimte en het comfort van deze tijd. Er is gebruik gemaakt van hoogwaardige materialen, uitstekende isolatie, zonnepanelen en alle woningen zijn aangesloten op de stadsverwarming.

De Stelt-Zuid is een ontwikkeling uitgevoerd door Heijmans, Vanwonen, BPD en Talis. Er worden in totaal 142 koopwoningen, 20 huurwoningen en een brede school met een kinderopvanglocatie en gymzaal gerealiseerd.